KalózTeknős kalandok

KalózTeknős kalandok

Lábprotézis, az meg miféle?!

avagy a lábprotézisről általában

2018. április 04. - PirateTurtle

Mindenek előtt tisztázzuk, én nem vagyok sem ortopédiai-műszerész, sem orvos, én egy lábszár amputált felhasználó szemszögből fogom és tudom leírni milyen viselni és élni egy ilyen eszköz segítségével az életedet. Ezért ha túl szakmaiatlan vagy túl hétköznapi a megfogalmazás néhol az azért lesz, mert  egész egyszerűen nem ez a szakmám. Nekem is sok minden izé, izéke vagy cucmó a hétköznapok során. Természetesen mindennek van neve és funkciója is,  ki  is fejtem és le is írom azokat amiket tudok, amilyen jól és érthetően csak képes vagyok rá,hogy egy átlag ember számára is befogadható legyen ez a témakör.

Tervem szerint ebben a  visszatérő szekcióban bemutatom majd az összes protézist, amit eddig legalább egy évig viseltem az életem során és külön – külön kitérek rá majd,hogy  milyen volt viselni azokat, miben tértek el egymástól,vagy jelentettek különbséget, miben  volt más a felfüggesztésük, rögzítésük, lábfejük, anyaguk, érzetük ,súlyúk, mi mire jó alkalmas jobban, mi mire kevésbé a mindennapi használatuk során.

A lábszár amputáltak protéziseinek a fő részei a  tok, adapter, lábfej ha nagyon le akarom egyszerűsíteni az összetevőit a szerkezetnek.  Mindez úgy épül fel, mint egy kirakó,  lego vagy  ,felépítmény, egyáltalán nem véletlenül. A szervezet egy  adott részét, végtagját  valahogyan mesterségesen kell pótolni azt újra reprodukálni a protézis segítségével a felhasználója számára.30120582_10216341918524588_1812016419_n.jpg

A felfüggesztés azt jelenti, hogy a lábcsonk hogyan van rögzítve a protézis tokjához/tokjába  és hogyan tud kényelmesen illeszkedni  a protézis tokjába, azon keresztül vele együtt hogyan tud lábként funkcionálni a protézis  maga reprodukálva  a járás folyamatát,mindezt a csonkon keresztül kezdődik átadva közvetítve az erőket,irányokat protézisnek. Felfüggesztés többféle képen történhet, ezek közül, amiket én használtam mind leírom majd a további  részletes protézis leírásokban.30007447_10216341918484587_962301700_n.jpg

A protézis  tokja talán a legfontosabb része a használó szempontjából. Ugyanis ha szűk, nyom  vagy éppen tág, bárhol nem úgy illeszkedik nem lesz jó és kényelmes a protézis viselete, és alatta lehet már az embernek akármilyen lábfeje aktív vagy futó-lába nem lesz képes azt probléma és fájdalom mentesen viselni akkor már a fene megette az egészet. A jól funkcionáló tok elengedhetetlen egy protézishez.

Az adapter az része a szerkezetnek ami az erőt tovább közvetíti a lábfejig. Úgy kell elképzelni , hogy lehet egy cső vagy különböző részek cső szerű szerkezete,mindezeken a nagysága, annak kiegyenlítése lehet eltérő magától a lábfej nagyságához illeszkedően, annak kiterjedésétől függően.

Maga a lábfej felelős azért főleg, hogy milyen szintű a stabilitás, gördülékenység, rugózás, oldal irányú mozgások lehetősége, statikusság, ezen érzetek függhetnek a lábfejtől  legjobban. Nekem volt már szerencsém négy darab különböző lábfejet aktívan használni. Ezek részleteiben és eltéréseibe majd a külön-külön a szerkezeteket, protéziseket egyenként bemutató részekben térek ki.

Remélem sikerült egy általánosan rövid bemutató, de mégis érthető leírást adni a lábprotézisről nagyvonalakban. Legközelebb az első állandó protézisemet mutatom be részletesen.

A bejegyzés trackback címe:

https://pirateturtle.blog.hu/api/trackback/id/tr9213809650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anna Kiraly 2018.04.06. 10:14:05

nem lehet könnyű egy ilyennel élni.

peti14 2018.04.07. 19:16:55

Februárban amputálták a jobb lábamat térd alatt. Most ismerkedem az ideiglenes protézisemmel. Sajnos még fáj a varrat, nem nagyon tudom terhelni. Irsz valamikor a megszokás technikáiról?

PirateTurtle 2018.04.08. 08:20:28

@peti14: Próbálok majd erre is kitérni az elkövetkezőkben.
süti beállítások módosítása